Ons menu
Sushi (寿司) is een hapje uit Japan. Een sushi wordt altijd gemaakt met (afgekoelde) gekookte rijst dat met rijstazijn is gezuurd. De rijst gaat men altijd combineren met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten, enzovoort.
Sushi ken heel veel verschillende soorten, maar rijst is het steeds terugkerende element. De soort sushi wordt uieindelijk bepaald door de andere ingrediënten en hoe ze tot een hapje worden gevormd en gecombineerd.
Een California Roll is een soort Uramaki(裏巻き). In een Uramaki zitten alle ingrediënten in de nori (zeewier) met uitzondering van de rijst, die aan de buitenkant wordt gewikkeld. De meest gegeten Uramaki in westerse landen is de California Roll.
Chirashi is een compleet verschillende sushi dan bijvoorbeeld een maki. Bij Chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarop de andere ingrediënten worden gelegd. De vis wordt meestal ongegaard toegevoegd. Deze schotel kan met eender welke ingrediënten, naast de rijst als terugkerend element, worden gemaakt. Zelfs in Japan verschilt de samenstelling van deze schotel van regio tot regio.
Donburi (丼) is een maaltijd die in een komt met rijst wordt geserveerd. Donburi wordt met zowel vis als vlees gecombineerd alsook met groenten die bovenop de rijst worden gelegd.
De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst, samen met ingrediënten naar keuze, worden op een vel nori (zeewier) gelegd en in een rol opgerold. Traditioneel wordt deze rol in zes tot acht plakjes gesneden.
Een Spring roll (春巻き) is een verwesterde benaming voor loempia. Loempia wordt gemaakt van een dun loempiavel (zoals filodeeg), met daarin groenten, vis, vlees, olie, omeletreepjes en kruiden. Het deeg wordt als een envelop dichtgevouwen en daarna, al dan niet, in olie gebakken.
Tempura (天ぷら) is een Japans gerecht en tevens een manier van bereiden. Diverse ingrediënten (vis, vlees, groenten) worden ondergedompeld in een beslag en daarna kort gefrituurd.